Konsumpcja alkoholu i śmiertelność wśród dorosłych w USA

Thun i współpracownicy (wydanie z 11 grudnia) podają pewne korzyści umiarkowanego spożycia alkoholu u blisko 500 000 osób w średnim wieku lub starszych. Jest to duża grupa, ale jeszcze większa grupa została wykluczona, ponieważ nie określono ilości alkoholu ani danych. Stwarza to problem, ponieważ wymienione wskaźniki śmiertelności dla osób wykluczonych z niesklasyfikowanymi nawykami picia są wyższe niż w kohorcie analitycznej. Możemy się jedynie domyślać nawyków konsumpcyjnych osób wykluczonych, ale osoba, która nie chce odpowiadać na pytania dotyczące spożycia alkoholu, jest bardziej skłonna do spożywania alkoholu niż nie. Jak zauważa dr Potter w swoim towarzyszącym artykule redakcyjnym, spożycie alkoholu w kohorcie analitycznej było niższe niż w przypadku Stanów Zjednoczonych jako całości, co jest zgodne z niedoszacowaniem spożycia alkoholu.2 Jeśli przyjmiemy, że znaczna część wykluczona grupa spożywała alkohol, a jego śmiertelność była podwyższona, wynikiem mogło być wyraźne obniżenie wskaźników umieralności w grupach spożywających alkohol, które były objęte kohortą analityczną.
Uproszczona interpretacja raportu, pomimo ukrytych ostrzeżeń w dyskusji i towarzyszącego mu artykułu redakcyjnego, brzmi, że powstrzymanie się od alkoholu zwiększa śmiertelność. Należy podkreślić, że badania osób, które nie spożywają alkoholu w porównaniu z populacją ogólną, wskazują na niższą śmiertelność: w jednym z takich badań stwierdzono zmniejszenie o około 25-30% ryzyka wszystkich nowotworów i zmniejszenie o około 20% całkowita śmiertelność
Albert B. Lowenfels, MD
New York Medical College, Valhalla, NY 10595
3 Referencje1. Thun MJ, Peto R, Lopez AD i in. Spożycie alkoholu i śmiertelność wśród dorosłych Amerykanów w wieku średnim i starszym. N Engl J Med 1997; 337: 1705-1714
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
2. Potter JD. Zagrożenia i korzyści płynące z alkoholu. N Engl J Med 1997; 337: 1763-1764
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
3. Kjaerheim K, Andersen A, Helseth A. Abstynenci alkoholowi: grupa niskiego ryzyka dla raka – kohortowe badanie norweskich abstynentów. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 1993; 2: 93-97
Web of Science MedlineGoogle Scholar
Interpretacja obserwowanej krzywej w kształcie litery J między umieralnością ze wszystkich przyczyn a spożyciem alkoholu zaintrygowała wielu ludzi od dziesięcioleci. Podobnie jak w przypadku wszystkich badań obserwacyjnych, subtelne różnice mogą przyczyniać się do widocznego ochronnego wpływu umiarkowanego picia. Konkretnie, niektórzy badani, zawstydzeni wysokim poziomem spożycia alkoholu, mogą zapewnić społecznie pożądane odpowiedzi na pytania dotyczące ich konsumpcji i twierdzenia, że nie piją niczego. W związku z tym wszelkie zanieczyszczenia w grupie sklasyfikowanej jako nie mające zużycia w artykule przez Thun et al. mógł zniekształcić wyniki.
Niekorzystny styl życia jest zarówno głównym wyznacznikiem zdrowia, jak i głównym problemem dokumentowania badań ankietowych. Obserwowany efekt ochronny umiarkowanego spożycia alkoholu może być wyolbrzymiony przez uprzedzenia od osób, które mają szczególnie złe nawyki, w tym, być może, wstrzymują informacje o piciu od ochotników, którzy gromadzili dane do tego badania.
David R. Urbach, MD
Chaim M. Bell, MD
University of Toronto, Toronto, ON M5G 1N8, Kanada
Odniesienie1. Marmot MG, Rose G, Shipley MJ, Thomas BJ. Alkohol i śmiertelność: krzywa w kształcie litery U. Lancet 1981, 1: 580-583
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
Odpowiedź
Autorzy odpowiadają:
Dla redaktora: Duże badanie prospektywne Amerykańskiego Towarzystwa Onkologicznego przeprowadzone na Amerykanach w średnim i w podeszłym wieku, które przeprowadziliśmy, wykazało, że ci, którzy początkowo zgłosili, że spożyli jeden lub dwa drinki dziennie, mieli niższą śmiertelność niż ci, którzy nie zgłosili żadnego używania alkoholu, co wzmocniło podobne wyniki prospektywnego badania brytyjskich lekarzy.1,2 Ci, którzy zdecydowali się wypełnić sekcję dotyczącą alkoholu w przysłanym kwestionariuszu, zostali wybrani samodzielnie, jak zauważyliśmy zarówno my, jak i dr Lowenfels, ale nadal można porównywać tych, którzy odpowiedzieli na pytania i powiedzieli, że pili z tymi, którzy powiedzieli, że nie, i wyciągnęli z tego porównania, że istnieje ochronne działanie umiarkowanego spożycia alkoholu, które nieznacznie zmniejsza ogólną śmiertelność wśród Amerykanów w średnim wieku lub starszych. Nie robimy jednak żadnych konkretnych twierdzeń dotyczących ogólnych skutków intensywnego picia alkoholu ani żadnych twierdzeń na temat wpływu netto alkoholu na wskaźniki umieralności w USA. Pół miliona osób, które wypełniły kwestionariusz dotyczący alkoholu w naszym kwestionariuszu, zawierało nieproporcjonalnie mało osób, które określiły siebie jako spożywające sześć lub więcej drinków dziennie; co więcej, spośród tych, którzy tak uczynili i którzy odpowiedzieli na drugi kwestionariusz osiem lat później, tylko 18% upierało się przy zgłaszaniu takiego nawyku. Ostatecznie, ponieważ kwestionariusz miał być wypełniony prywatnie i wysłany do odległego biura, nie było kwestii, że pytania o alkohol są bez odpowiedzi, a konsumpcja jest zaniżona z powodu zakłopotania z powodu obecności lokalnego wolontariusza. (Jak informowaliśmy, 3 kolejne badanie wykazało, że większość osób, które pozostawiły puste pytania na temat alkoholu, w rzeczywistości nie było obojętnych).
Michael J. Thun, MD
American Cancer Society, Atlanta, GA 30329-4251
Richard Peto, FRS
University of Oxford, Oxford OX2 6HE, Wielka Brytania
Clark W. Heath, Jr., MD
American Cancer Society, Atlanta, GA 30329-4251
3 Referencje1. Lalka R, Peto R, Hala E, Wheatley K, Gray R. Śmiertelność w związku ze spożywaniem alkoholu: 13 lat obserwacji u brytyjskich lekarzy płci męskiej. BMJ 1994; 309: 911-918
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
2. Lalka R. Jedna dla serca. BMJ 1997; 315: 1664-1668
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
3. Thun MJ, Peto R, Lopez AD i in. Spożycie alkoholu i śmiertelność wśród dorosłych Amerykanów w wieku średnim i starszym. N Engl J Med 1997; 337: 1705-1714
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
Odpowiedź
Do redakcji: W moim artykule wstępnym odnotowałem, że badanie Thun et al. pokazał nam, że więcej niż jeden do dwóch drinków dziennie jest szkodliwy dla zdrowia i że nawet nasze gotowe i wygodne naleganie, aby jeden napój dziennie był korzystny, może być niewłaściwie umieszczone. Ta ostatnia uwaga została zaczerpnięta z faktu, że kohorta Amerykańskiego Stowarzyszenia Chorych na Raka spożywała tylko około połowę alkoholu, o którym wiadomo, że jest spożywana przez ludność Stanów Zjednoczonych jako całość. Zauważyłem dwa możliwe wyjaśnienia – znaczna część cięższych osób pijący
[więcej w: amiodaron, bromazepam, bimatoprost ]
[więcej w: zespół tietza, ziarnica zlosliwa, ziarnica złośliwa i chłoniaki nieziarnicze ]